Neler yeni
MEGAForum - Teknoloji Forumu

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

  • Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Ağzı Açık Uyumak: Nedenleri ve Tedavisi

Loony

İnsan insanı, Ya tamamlayamadı, Ya tam'anlayamadı.
MFC Üyesi
  • Üyelik Tarihi
    16 Eyl 2014
  • Mesajlar
    1,713
  • MFC Puanı
    6
Ağzı açık uyumak genellikle burun tıkanıklığı veya bazı hatalı alışkanlıklar nedeniyle görülür. Ağzı açık uyumanın engellemesi için genelde günlük önlemler yeterli olur. Ama bazen solunum yollarında tıkanıklıktan kaynaklanan vakalarda doktor tavsiyesine veya tıbbi müdahaleye ihtiyaç duyulabilir.

Ağzı Açık Uyumak Nelere Yol Açar?
Sabah kalktığınızda ağzınız kuru oluyorsa büyük ihtimalle ağzınız açık uyuyorsunuzdur. Bu, sağlıklı bir uyuma şekli değildir. Ağzı açık uyumak aşağıdaki sorunlara neden olabilir:

Diş çürümesi
Horlama
Uyku apnesi (solunum yollarındaki tahrişten dolayı solunumun aralıklı olarak kesilmesi durumudur; aşırı yorgunluğa ve kalp krizi riskinin yükselmesine yol açar)
Ağızda kötü koku
Tansiyon ve nabız yükselmesi
Astım (tetikleyebilir)
Uzun vadede ağız ve yüz kaslarında fonksiyon kaybı
Ağzı Açık Uyumak Neden Olur?
1) Burun Tıkanıklığı

Ağzı açık uyumanın başlıca nedeni burun tıkanıklığıdır. Grip, nezle gibi üst solunum yolu iltihapları nedeni ile ortaya çıkan geçici ağzı açık uyuma doğal karşılanır. Ancak aşağıdaki etkenler sürekli ağzı açık uyumaya yol açabilir:

Alerji ve tahriş (ev tozu, polen, oda parfümü vb. birçok etkenden kaynaklanabilir)
Dekonjestan ilaçların aşırı kullanımı
Odada klima çalışması, yatak odasının çok sıcak olması veya ileri yaşlarda olmak gibi nedenlerle burun kuruluğu
Sinüzit
Burun Polibi
Geniz eti, bademciklerin çok büyük olması gibi nedenler de hava yollarının daralmasına ve ağız açık uyumaya yol açabilir.

2) Derin Nefes Alma İhtiyacı

Bazen de burun kanalları tamamen açık olmasına rağmen, aşağıdaki gibi nedenlerle akciğerlerin talep ettiği hava miktarını karşılayamadığı için nefes alırken ağzın açılması söz konusu olabilir:

Sırt üstü uyumak
Ortamın çok sıcak olması
Aşırı yorgunluk
3) Küçük Dilin Büyük Olması

Küçük dili normalden büyük olanlar yatarken burundan rahat nefes alamazlar. Bu da ağzı açık uyumaya neden olabilir.

Ağzı Açık Uyumak Nasıl Engellenir?
Ağız açık uyumaya iyi gelen tedavi yöntemleri şunlardır:

1) Evinizi Temiz Tutun

Toz, polen ve diğer alerjenlerden kurtulursanız burun tıkanıklığı ve ağzı açık uyuma riski azalır. Ayrıca yatak odasında bulunan halı toz tutuğu için genellikle uyku kalitesini çok düşürür. Derin nefes alma ihtiyacı doğurur. Halıyı kaldırmayı veya üzerine plastik bir örtü örtmeyi düşünebilirsiniz.

2) Ağız Bandı Deneyin

Ağzı açık uyumanın büyük bademcik, burun tıkanıklığı, geniz eti gibi fiziksel bir etkenden kaynaklanmadığını düşünüyorsanız, ağzınızı bantlayarak uyuyun. Bu sayede burundan nefes almak için kendinizi zorlamış olursunuz.

Bandı her iki ucundan katlayın ki, sabah kalktığınızda sökmesi kolay olsun.
Bu işlemi deney amaçlı da yapabilirsiniz. Sabah kalktığınızda bandı yerinde göremezseniz, ağzı açık uyumak gibi bir probleminiz olduğu kesinleşmiş olur.
3) Nefes Alma Tekniklerine Çalışın

Zihninizin burundan nefes alma konusundaki farkındalığını artırın. Bu amaçla bağdaş kurarak dik bir pozisyonda oturun. Güçlü şekilde nefes alın; bu esnada avuç içlerinizle burnunuzun altındaki havayı burnunuza doğru iletin. Derin nefes alın, birkaç saniye bekledikten sonra yine burnunuzdan nefesinizi bırakın.

4) Egzersiz Yapın

Egzersiz sayesinde sempatik sinir sistemi gelişerek geceleri burun tıkanıklığının önüne geçebilir. Ayrıca özellikle yoga gibi nefes alıp verme tekniklerinin önemli yer tuttuğu egzersizler, burnunuzdan nefes almayı alışkanlık haline getirmeyi öğretecektir.

5) Diğer Öneriler

Uyurken başınızın altına bir yastık daha almak geniz akıntısından ve burun tıkanıklığından koruyabilir. Aşağıdaki önerileri de faydalı bulabilirsiniz:

Gün boyunca nefes alırken ağzınızı açmamaya çalışın.
Uyumadan önce dekonjestan spreylerle burnunuzu temizleyin.
Bademcik ameliyatı, geniz eti ameliyatı gibi çözümler için doktorunuzla fikir alışverişinde bulunun.
 
Üst Alt