Adana mutfağını anlata anlata bitiremediğimiz memleketimizin, Adanada nerede yenir sayfasında da, Adana yemekleri sayfamızın ürünlerinin yenileceği mekanların bir kısmını anlatmaya çalışacağız. Turistik olarak Adanayı ziyaret eden gezginlerimizin birer lezzet avcısına dönüşeceği tartışmasız olmakla birlikte, yaşadığını şehre döndükten sonra birkaç gün yediklerinizin sizi kötü hissettireceği de bir gerçektir.
Hiçbir Adanalı hiçbir kebapçıya Adananın 1 numarası demez ya da her yere der, bu ön bilgiyi verelim; Adana restoranları rehberimizin bu bilgi ışığında yazıldığını belirtelim. Adana kebabının en iyilerinin de salaş mekanlarda, sokak önlerinde yendiği tartışmasız bir gerçektir, bu notu da aşağıdaki hiçbir yerden reklam v.s. almadığımız gerçeğiyle birlikte bilelim.
Koço: Adananın gizli restoranlarından olan Koço tam bir lokal durak. Adana kebabı şahane olmakla birlikte biz size kendinden yağlı ismi verilen kebabı öneririz. Hani kuşbaşılık etlerin yağı üzerinden kesilir ya, bizde kesmiyor işte usta, böylece ortaya sulu sulu, yağlı yağlı olağan dışı bir kırmızı et keyfi çıkıyor. İnsan geçmişinden utanır valla, yiyin bi sonra konuşalım. Mekan içkilidir, rakı masanızı kurmuşken Adana mutfağı notlarımızda bol bol bahsettiğimiz haşlama içli köfteyi lütfen önden gömün.
Eyvan Kebap: Merkez Adana Çarşı, Kuruköprüde, şube Polis Evi kavşağında olup, internetten kontrol ettiğimiz kadarıyla yeni bir de A. Menderes Bulvarında açılmış. Şüphesiz ki merkezi noktalarda, belirli bir hijyen ve kalite eşliğinde yiyebileceğiniz en iyi kebaplardan biridir Eyvanınkiler. Buldunuz mu oturun, Adana kebap öncelikli olmak üzere lezzetlerini deneyin. Bol bol sunulan salataların da tadını çıkarın.
Kolcuoğlu Restoran (Golcuoğlu): Şimdi bu ismin aslı biraz karışık. Biz de çok bilmeyiz diyelim, benzer isimlerle çok mekan var. Otogar civarında Golcuoğlu ismiyle içkili servis yapan mekan en eski ve lezzetli mekanlardandır, kesinlikle yolunuz düşerse oturup yiyin deriz. Güzelyalındaki Kolcuoğlu&Kandemir / Güzelyalı Kebap şubelerine yolunuz düşerse de mutlaka yiyin, oldukça leziz, yeni modaya uygun açık bahçeli büyük bu restoran Adananın önde gelen kebapçılarındandır. Kebabı kadar çiğ köftesinin de öncü bir lezzet olduğunu belirtelim. Benzer isimlerdeki diğer mekanların da iyi olacağına eminiz çünkü o markayı herkes taşıyamaz ancak pek deneme şansımız olmadığı için bir şey yazmayalım.
Hasan Usta: Yeni Adananın en meşhur ancak bize göre en vasat restoranlarındandır. Mutlaka adını bir yerlerden duymuş olacağını için yazmak zorunda hissettik, ancak Adanada geçireceğiniz ilk 10 günde önermiyoruz, daha fazla kalacaksanız yiyin de haklı olduğumuz ortaya çıksın diye de belirtmek isteriz. (Baraj Yolu 4üncü durak civarı)
Kebapçı Mesut: Küçüksaatte dedelerimizden, babalarımıza; bizden, çocuklarımıza 1920den beri aynı mekanda hizmet veren Mesut şüphesiz ki Adananın en yerel restoranlarından biridir. Başta belirttiğimiz gibi asla 1 numara demeyeceğiz ama zamanınıza göre ilk 3e almanız gereken önemli bir gastronomi merkezi burası. Adananın pahalı lokantalarından olan Mesutta sadece Adana kebap ve kuşbaşı var, geleneksel salata ve mezelere ek baharatlı yoğurtlu meze de ikramdır. Mutlaka gidin. (Pahalı dediysek de İstanbulun en ucuzunun yarısı işte)
Kebapçı Adil (Karşıyaka): İkinci şubesi Kenan Evren Bulvarında bulunan Adilin ömrü hayatımızda merkezi bize nasip olmadı, ikinci şubesine istinaden yazmak gerekirse öncelikli duraklarınızdan olmalı. Burada ise Adana değil, beyti yemelisiniz. Burada, beyti global çapta bildiğimiz sarımsaklı kıyma kebabı ya da sarma değil, Adana kebabın kendinden yeşil soğan ve maydanoz eklenmiş hali. Gömün yahu bir porsiyon.
Econun Yeri: Şimdi biz bu Ecevit Abimizi bilmiyorduk, Vedat Milör üstat gidip övünce bir aile ziyareti sırasında tattık, övgüyü hak ediyor. Sümbül Mahallesi üzerindeki küçük dükkanı tipik Adana Kebap lezzet duraklarından. Salaş mı salaş, vasat mı vasat dükkan yerel birkaç lezzeti yağı dumanında sunuyor. Vedat abi bizim buraları az bildiğinden çok puan vermiş olsa da, bizden orta üstü, üst altı puan aldığını belirtelim. (Dikkat öğleden hemen sonra servis kapanır)
Adana Yüzevler Kebapçısı: İşte en meşhur noktamız. Malumunuz hepinizin duyduğu üzere Adanada kebap salaş restoranda yenilir. Biz de bunu bayağı içselleştirmiş Adanalılar olarak hayatımızda Yüzevlerin Adana şubesine uğramamıştık, ta ki keşfetsene açılanana kadar. Yılda birkaç kez yaptığımız Adana ziyaretlerimizden birinde siz okurlarımız için Türkiyenin en meşhur ve yaygın zincirlerinden, İstanbulda da çokça şubesi bulunan Yüzevleri denedik, e hadi dürüst olalım içimize çok sinmese de memnun kaldık. Son derece lüks ambiyansı, duvarlarında tarih boyu gelmiş geçmiş binlerce ünlünün fotoğrafları, zengin mezeleri ile Adananın önemli mekanlarından olduğu bir gerçek. Bizim asla kare asımıza giremeyecek olsa da, yolunuz düşerse çekinceniz olmasın, Adanalıları olmasa da misafirlerimizi mutlu edecektir.
Recep Usta (Öz Gaziantep Kebap Salonu): Adana otogarı malumunuz binlerce insanın gelip geçtiği daha önemlisi bir o kadar adamın çalıştığı bir yer, böyle olunca Adananın en iyi kebapçılarından birkaçı da burada konuşlanıyor. Recep Usta da bunlardan biri. Turan Cemal Beriker Bulvarı üzerinde otogara yürüme mesafesindeki kebapçı bu işi bilen mekanlarımızdan. Adananın Anteplisi diyeceğimiz mekanda önerimiz kebap kadar Antep lezzeti olan küşlemeye de yürümeniz yönünde. Hele hele ikiden fazla kişi ya da iki aç obur insansanız ortaya tepsi söyleyin (karışık tabak) iki gün sonra kendinize geldiğinizde bize yazarsınız.
Kardeşler Börekçilik: Adananın birçok noktasında yer alan Kardeşler Börekçilik en iyi börekçilerin başında gelir. Hastaneler kavşağı ve Kuruköprü Obalar Caddesi şubeleri bizim uğrak yerlerimiz olup, bol bol yemenizi, yerken dilimlerin arasına biberiye turşularını sıkıştırmanızı, mümkünse hazırlanışında ustayı izlemenizi öneririz. Zaten Adana mutfağı notlarında belirttiğimiz gibi videoya da alacaksınız işlemi.
Meşhur Kuruköprü Paça Salonu: En meşhur paçacılarımızın başında gelir. Adananın ve hatta belki de Türkiyenin en hijyenik paçacılarındandır. Hani olmaz ya bir gün AB üyesi olur da kokoreç, sakatat yasaklanırsa burayı örnek alarak işi kotarabiliriz. Kesinlikle yolunuzu düşürün (Sefa Özler Caddesi / Kuruköprü) ve bu şölene eşlik edin, sakatat sevmeyen gezginleri de bu lezzetle tanışmak için bekleriz. Ayrıca tüm çorbacılarımızda olduğu gibi burada da sıcak humus yenmelidir mutlaka. Pastırmalı servis edilir.
Meşhur Kuruköprü Paça Salonu / Baraj Yolu: Baraj Yolu 4,5 durakta hizmet veren bu şubede Adana ev yemekleri dahil kebap dışındaki birçok ürünü bulabilir, bayıla bayıla yersiniz.
Kazım Büfe: Gazipaşa Parkının hemen yanındaki Kazım Büfe, zamanında Hürriyetin top 10 listesinde en iyi tostçular listesine girmiştir. Şehrin önemli yerel uğrak noktalarından olan bu küçük büfeye yolunuz düşerse mutlaka muzlu süt ve kaşarlı tost keyfini rotanızdan eksik etmeyin. Şalgamı da iyidir.(Arkadaşlarla Az takılmadım yani )
Ciğerci Mahmut: Ciğer malumunuz Adanadan ziyade Urfanın ve Mersinin işi. Ancak Adanada da elbette en iyisi bulunur, bunun önemli örneklerinden biri Mahmuttur. Adana Merkez Parka yakın, Reşatbeydeki Mahmut Usta 1967den beri ciğerlerini kendi pişiriyor, açıkçası işine ciğerini de katıyor. Canınız çeker, Adanada 3 günden fazla vaktiniz var da kebap dışında kırmızı ete yoğunlaşmak isterseniz mutlaka deneyin, memnun kalırsınız.
Yağmur Kafe: Baraj Yolu 3,5 durak (Eski Topel Durağında) yıllardır hizmet veren Yağmur Cafe özellikle soslu tavuk döneri için uğranılası dükkanlardan. Asla önceliğiniz olmasın ancak vaktiniz olur ve yolunuz düşerse öncelikle tercih edeceğiniz bir yer olmalı.
Adana Duygu Kafe: Açıkçası günümüzde bir kafeden ziyade buluşma noktası veya adres tarifidir. Baraj Yolu 6,5 durakta bulunan bu mekan sıradan kafe hamburgeri, tost çeşitleri (yengen önemli) ve meyve suları ile öne çıkmış, sıradan ancak eski ve meşhur bir noktadır.
Ora Kafe: Adana Mutfağı Notlarımızda belirttiğimiz bici biciyi meyveli hale getiren trend mekanlardandır. Adanalıyık Allahın adamıyık, ORAda bici yerik şalgam içerik sloganı ile yıllarca bilinirliğine katkı sağlamıştır. Baraj Yolu 7inci durakta yer alır, yolunuzu düşürmeyin, düşerse şalgam için.
Hiçbir Adanalı hiçbir kebapçıya Adananın 1 numarası demez ya da her yere der, bu ön bilgiyi verelim; Adana restoranları rehberimizin bu bilgi ışığında yazıldığını belirtelim. Adana kebabının en iyilerinin de salaş mekanlarda, sokak önlerinde yendiği tartışmasız bir gerçektir, bu notu da aşağıdaki hiçbir yerden reklam v.s. almadığımız gerçeğiyle birlikte bilelim.
Koço: Adananın gizli restoranlarından olan Koço tam bir lokal durak. Adana kebabı şahane olmakla birlikte biz size kendinden yağlı ismi verilen kebabı öneririz. Hani kuşbaşılık etlerin yağı üzerinden kesilir ya, bizde kesmiyor işte usta, böylece ortaya sulu sulu, yağlı yağlı olağan dışı bir kırmızı et keyfi çıkıyor. İnsan geçmişinden utanır valla, yiyin bi sonra konuşalım. Mekan içkilidir, rakı masanızı kurmuşken Adana mutfağı notlarımızda bol bol bahsettiğimiz haşlama içli köfteyi lütfen önden gömün.
Eyvan Kebap: Merkez Adana Çarşı, Kuruköprüde, şube Polis Evi kavşağında olup, internetten kontrol ettiğimiz kadarıyla yeni bir de A. Menderes Bulvarında açılmış. Şüphesiz ki merkezi noktalarda, belirli bir hijyen ve kalite eşliğinde yiyebileceğiniz en iyi kebaplardan biridir Eyvanınkiler. Buldunuz mu oturun, Adana kebap öncelikli olmak üzere lezzetlerini deneyin. Bol bol sunulan salataların da tadını çıkarın.
Kolcuoğlu Restoran (Golcuoğlu): Şimdi bu ismin aslı biraz karışık. Biz de çok bilmeyiz diyelim, benzer isimlerle çok mekan var. Otogar civarında Golcuoğlu ismiyle içkili servis yapan mekan en eski ve lezzetli mekanlardandır, kesinlikle yolunuz düşerse oturup yiyin deriz. Güzelyalındaki Kolcuoğlu&Kandemir / Güzelyalı Kebap şubelerine yolunuz düşerse de mutlaka yiyin, oldukça leziz, yeni modaya uygun açık bahçeli büyük bu restoran Adananın önde gelen kebapçılarındandır. Kebabı kadar çiğ köftesinin de öncü bir lezzet olduğunu belirtelim. Benzer isimlerdeki diğer mekanların da iyi olacağına eminiz çünkü o markayı herkes taşıyamaz ancak pek deneme şansımız olmadığı için bir şey yazmayalım.
Hasan Usta: Yeni Adananın en meşhur ancak bize göre en vasat restoranlarındandır. Mutlaka adını bir yerlerden duymuş olacağını için yazmak zorunda hissettik, ancak Adanada geçireceğiniz ilk 10 günde önermiyoruz, daha fazla kalacaksanız yiyin de haklı olduğumuz ortaya çıksın diye de belirtmek isteriz. (Baraj Yolu 4üncü durak civarı)
Kebapçı Mesut: Küçüksaatte dedelerimizden, babalarımıza; bizden, çocuklarımıza 1920den beri aynı mekanda hizmet veren Mesut şüphesiz ki Adananın en yerel restoranlarından biridir. Başta belirttiğimiz gibi asla 1 numara demeyeceğiz ama zamanınıza göre ilk 3e almanız gereken önemli bir gastronomi merkezi burası. Adananın pahalı lokantalarından olan Mesutta sadece Adana kebap ve kuşbaşı var, geleneksel salata ve mezelere ek baharatlı yoğurtlu meze de ikramdır. Mutlaka gidin. (Pahalı dediysek de İstanbulun en ucuzunun yarısı işte)
Kebapçı Adil (Karşıyaka): İkinci şubesi Kenan Evren Bulvarında bulunan Adilin ömrü hayatımızda merkezi bize nasip olmadı, ikinci şubesine istinaden yazmak gerekirse öncelikli duraklarınızdan olmalı. Burada ise Adana değil, beyti yemelisiniz. Burada, beyti global çapta bildiğimiz sarımsaklı kıyma kebabı ya da sarma değil, Adana kebabın kendinden yeşil soğan ve maydanoz eklenmiş hali. Gömün yahu bir porsiyon.
Econun Yeri: Şimdi biz bu Ecevit Abimizi bilmiyorduk, Vedat Milör üstat gidip övünce bir aile ziyareti sırasında tattık, övgüyü hak ediyor. Sümbül Mahallesi üzerindeki küçük dükkanı tipik Adana Kebap lezzet duraklarından. Salaş mı salaş, vasat mı vasat dükkan yerel birkaç lezzeti yağı dumanında sunuyor. Vedat abi bizim buraları az bildiğinden çok puan vermiş olsa da, bizden orta üstü, üst altı puan aldığını belirtelim. (Dikkat öğleden hemen sonra servis kapanır)
Adana Yüzevler Kebapçısı: İşte en meşhur noktamız. Malumunuz hepinizin duyduğu üzere Adanada kebap salaş restoranda yenilir. Biz de bunu bayağı içselleştirmiş Adanalılar olarak hayatımızda Yüzevlerin Adana şubesine uğramamıştık, ta ki keşfetsene açılanana kadar. Yılda birkaç kez yaptığımız Adana ziyaretlerimizden birinde siz okurlarımız için Türkiyenin en meşhur ve yaygın zincirlerinden, İstanbulda da çokça şubesi bulunan Yüzevleri denedik, e hadi dürüst olalım içimize çok sinmese de memnun kaldık. Son derece lüks ambiyansı, duvarlarında tarih boyu gelmiş geçmiş binlerce ünlünün fotoğrafları, zengin mezeleri ile Adananın önemli mekanlarından olduğu bir gerçek. Bizim asla kare asımıza giremeyecek olsa da, yolunuz düşerse çekinceniz olmasın, Adanalıları olmasa da misafirlerimizi mutlu edecektir.
Recep Usta (Öz Gaziantep Kebap Salonu): Adana otogarı malumunuz binlerce insanın gelip geçtiği daha önemlisi bir o kadar adamın çalıştığı bir yer, böyle olunca Adananın en iyi kebapçılarından birkaçı da burada konuşlanıyor. Recep Usta da bunlardan biri. Turan Cemal Beriker Bulvarı üzerinde otogara yürüme mesafesindeki kebapçı bu işi bilen mekanlarımızdan. Adananın Anteplisi diyeceğimiz mekanda önerimiz kebap kadar Antep lezzeti olan küşlemeye de yürümeniz yönünde. Hele hele ikiden fazla kişi ya da iki aç obur insansanız ortaya tepsi söyleyin (karışık tabak) iki gün sonra kendinize geldiğinizde bize yazarsınız.
Kardeşler Börekçilik: Adananın birçok noktasında yer alan Kardeşler Börekçilik en iyi börekçilerin başında gelir. Hastaneler kavşağı ve Kuruköprü Obalar Caddesi şubeleri bizim uğrak yerlerimiz olup, bol bol yemenizi, yerken dilimlerin arasına biberiye turşularını sıkıştırmanızı, mümkünse hazırlanışında ustayı izlemenizi öneririz. Zaten Adana mutfağı notlarında belirttiğimiz gibi videoya da alacaksınız işlemi.
Meşhur Kuruköprü Paça Salonu: En meşhur paçacılarımızın başında gelir. Adananın ve hatta belki de Türkiyenin en hijyenik paçacılarındandır. Hani olmaz ya bir gün AB üyesi olur da kokoreç, sakatat yasaklanırsa burayı örnek alarak işi kotarabiliriz. Kesinlikle yolunuzu düşürün (Sefa Özler Caddesi / Kuruköprü) ve bu şölene eşlik edin, sakatat sevmeyen gezginleri de bu lezzetle tanışmak için bekleriz. Ayrıca tüm çorbacılarımızda olduğu gibi burada da sıcak humus yenmelidir mutlaka. Pastırmalı servis edilir.
Meşhur Kuruköprü Paça Salonu / Baraj Yolu: Baraj Yolu 4,5 durakta hizmet veren bu şubede Adana ev yemekleri dahil kebap dışındaki birçok ürünü bulabilir, bayıla bayıla yersiniz.
Kazım Büfe: Gazipaşa Parkının hemen yanındaki Kazım Büfe, zamanında Hürriyetin top 10 listesinde en iyi tostçular listesine girmiştir. Şehrin önemli yerel uğrak noktalarından olan bu küçük büfeye yolunuz düşerse mutlaka muzlu süt ve kaşarlı tost keyfini rotanızdan eksik etmeyin. Şalgamı da iyidir.(Arkadaşlarla Az takılmadım yani )
Ciğerci Mahmut: Ciğer malumunuz Adanadan ziyade Urfanın ve Mersinin işi. Ancak Adanada da elbette en iyisi bulunur, bunun önemli örneklerinden biri Mahmuttur. Adana Merkez Parka yakın, Reşatbeydeki Mahmut Usta 1967den beri ciğerlerini kendi pişiriyor, açıkçası işine ciğerini de katıyor. Canınız çeker, Adanada 3 günden fazla vaktiniz var da kebap dışında kırmızı ete yoğunlaşmak isterseniz mutlaka deneyin, memnun kalırsınız.
Yağmur Kafe: Baraj Yolu 3,5 durak (Eski Topel Durağında) yıllardır hizmet veren Yağmur Cafe özellikle soslu tavuk döneri için uğranılası dükkanlardan. Asla önceliğiniz olmasın ancak vaktiniz olur ve yolunuz düşerse öncelikle tercih edeceğiniz bir yer olmalı.
Adana Duygu Kafe: Açıkçası günümüzde bir kafeden ziyade buluşma noktası veya adres tarifidir. Baraj Yolu 6,5 durakta bulunan bu mekan sıradan kafe hamburgeri, tost çeşitleri (yengen önemli) ve meyve suları ile öne çıkmış, sıradan ancak eski ve meşhur bir noktadır.
Ora Kafe: Adana Mutfağı Notlarımızda belirttiğimiz bici biciyi meyveli hale getiren trend mekanlardandır. Adanalıyık Allahın adamıyık, ORAda bici yerik şalgam içerik sloganı ile yıllarca bilinirliğine katkı sağlamıştır. Baraj Yolu 7inci durakta yer alır, yolunuzu düşürmeyin, düşerse şalgam için.