Neler yeni
MEGAForum - Teknoloji Forumu

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

  • Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Access Makro

BoluBeyi

Hepinizin Canı Cennete ..!
MFC Üyesi
  • Üyelik Tarihi
    24 Mar 2017
  • Mesajlar
    4,579
  • MFC Puanı
    1,437
Access Makro
Access'in sunduklari artik size yeterli gelmiyorsa makrolar hazirlayarak sadece kullanici olmaktan çikip kendi platformunuzu hazirlayabilirsiniz.
Bir veritabani gelistirme programi ile gelistirilen tablolardaki verilerin sorgu, form ve raporlar tarafindan kullanilmasi ve veri tabanini ve islevlerini form kullanarak bir uygulamaya çevirmek için makrolara ve modüllere ihtiyaç duyulur. Veritabani yöneticisi tarafindan gelistirilen makrolar, kullanicinin isini kolaylastirmak ve veritabanini daha etkilesimli hale getirmek için kullanilirlar. Örnegin, girilen verileri denetlemek, rapor yazdirmak veya devamli tekrarlanan islemleri otomatiklestirmek için makrolardan faydalanilabilir. Ancak Access makrolari diger Office uygulamalarindan farklidirlar. Burada makro kaydetme aracini kullanarak yaptiginiz islemleri kaydetmek yerine ihtiyaçlar dogrultusunda veritabani ile çalismayi kolaylastiracak küçük programciklar gelistirilmelidir.

Makro hazirlanirken Access'in sundugu özel araçlardan faydalanilir. Ancak bunun haricinde daha gelismis küçük araçlar programlamak için Visual Basic bilinmesi gereklidir. Su ana kadar hiç Visual Basic veya programcilikla ilgilenmemis kullanicilarda biraz çaba sarf ederek kendi kisa uygulamalarini kodlayabilirler. Office'in sinirlarinin makrolar ve Visual Basic for Applications ile ne kadar genisleyecegini göz önünde bulundurursaniz en azindan bir kere denemeniz gerektigini görürsünüz. Kursun bu bölümünde Access ile makro hazirlamak konusuna deginecegiz.

Kullanim alanlari ve ilk makro
Makrolari, sikça tekrarlanan islemleri otomatiklestirmek veya çesitli kontrol ifadeleri haricinde normalde sadece bir programlama dili kullanarak gerçeklestirebileceginiz küçük uygulamalar gelistirmek için de kullanabilirsiniz. Makrolar yardimiyla formlara ve raporlara çesitli özellikler atayabilir veya baska bir formu çagirmak gibi form islemlerini yerine getirebilir ve basit menüler hazirlayabilirsiniz. Veritabanina girilen verilerin dogrulugunu denetleyebilir veya arama ve süzme gibi islemlerinin performansini arttirabilirsiniz. Tabii ki veritabani açildiginda belirli nesnelerin açilmasi gibi islemleri de otomatiklestirerek çalisma hizinizi arttirabilir ve böylece hem zaman hem de isten tasarruf edebilirsiniz.
Access altinda bir makro hazirlamak için veritabani penceresinde yer alan Makrolar bölümünü aktif hale getirin ve Yeni dügmesine tiklayin. Tablo, sorgu diger veritabani bilesenlerinden farkli olarak burada özel sihirbazlarin olmayisi sizin de dikkatinizi çekecektir. Bunun sonucunda ekrana gelen Makro penceresi tablolarin tasarim görünümüne benzer ve üzerinde makrolarda yerine getirilecek islemlerin girildigi Eylem ve bu islemlerin içeriklerinin anlatilarak, notlar alinabilecek Açiklama sütunlari bulunur.





Makro penceresinde araç çubuguna eklenen Makro Adi ve Kosul dügmelerini kullanarak makrolarinizin kapsamini genisletebilirsiniz. Eger hazirladiginiz makro çalistirildiginda beklediginizden farkli sonuçlar veriyorsa Çalistir dügmesinin yaninda bulunan Adim Adim dügmesine tiklayarak makronun adimlarini tek tek kontrol edebilirsiniz.
Hazirladiginiz makronun yerine getirecegi islemleri iki sekilde seçebilirsiniz. Ilk olarak Eylem hücresine tiklandiginda açilan listede varolan olaylardan birini seçtikten sonra pencerenin altinda bu eylemin özelliklerini belirleyebilir veya örnegin, tablo, form veya sorgu gibi bir veritabani bilesenin açilmasini istiyorsaniz da direkt olarak söz konusu bileseni tasiyabilirsiniz.
Makro penceresinin altinda bulunan eylem degiskenleri kullanilan eyleme göre degisir. Örnegin, bir SorguAç eylemi için Sorgu Adi (Açilacak sorgunun adi ), Görünüm ( Veri sayfasi, Tasarim, Baski Önizleme ) ve Veri Modu'nu (Ekle, Düzenle, Salt Okunur ) belirlemelisiniz. Hazirladiginiz makroyu açiklayici bir isim kullanarak kaydettikten sonra veritabani penceresindeki Makrolar bölümünden, formlar üzerinden veya diger makroyu kullanarak çalistirabilirsiniz.



Makrolar sadece tek bir eylemden olusmak zorunda degildirler. Burada biraz fikir vermesi açisindan sadece tek bir eylem içeren bir makro hazirladik. Isterseniz hazirladiginiz makro içerisine birden fazla eylem ekleyerek tek bir tiklama ile bir çok islemin gerçeklestirilmesini saglayabilirsiniz.
DIKKAT! Eger bir makroyu farkli bilesenlerden çalistiracaksaniz içerisine birden fazla eylem eklerken dikkatli olmalisiniz. Aksi takdirde söz konusu makroyu çalistirdiginizda o an karsilasmak istemediginiz sonuçlar ile karsi karsiya kalabilirsiniz. Bu nedenle veritabaninin modülerligi açisindan mümkün oldugunca az eyleme sahip makrolar olusturmali ve bunlari baska makrolar yardimiyla çalistirmalisiniz. Böylece bir kere olusturdugunuz eylemi birden fazla makroda rahatlikla kullanabilirsiniz.

Forma bagli bir makro olusturmak
Makrolari çalistirmak için en çok kullanilan yöntem form üzerinde özel bir dügme olusturarak, makroyu buna baglamaktir. Çalistirmak istediginiz makroyu form üzerindeki bir dügmeye atamak için farkli yöntemler kullanabilirsiniz. Örnegin, makroyu, dügmenin denetim özelliklerini kullanarak atayabilir, makroyu dügme üzerine tasiyabilir, makro olusturucudan faydalanabilir veya komut sihirbazindan yardim alabilirsiniz.
Hazirladiginiz makroyu form üzerine eklediginiz bir dügmeye tiklayarak çalistirmak için ilk olarak söz konusu dügme üzerine farenin sag dügmesini kullanarak tiklayin ve açilan nesne menüsü üzerindeki Özellikler komutunu çalistirin. Bunun sonucunda ekrana gelen pencere üzerindeki Olay kartini etkinlestirdikten sonra "Tiklandiginda" olayini seçin ve açilan liste içerisinden biraz önce olusturdugunuz makronun ismini seçin. Hazirladiginiz makroyu çalistirmak için artik sadece bu dügme üzerine tiklamaniz yeterli olacaktir.
 
Üst Alt