9 adımda öfkenizi kontrol edin
Öfke bir duygudur ve onu kontrol edebilir, hayatımızın ne kadarında yer alacağına karar verebiliriz. Hissettiğimiz öfke duygusunun altında yatan sebepleri görebilir ve çözüm üretmek için harekete geçebiliriz. Peki, öfke kontrolünü ve hayatımızı iyileştirmeyi nasıl başaracağız?
MegaForum olarak, Melody Beattle isimli yazarın İlişkilerde bağımlığa son kitabından öfke kontrolü için öneriler bölümünden bir derleme hazırladık. Faydasını gördüğümüz bu önerilerin, siz hayatınızı da güzelleştireceğini umuyoruz.
Duyguyu hissedin: Hissettiğiniz duygu öfke bile olsa, sonuçta sadece duygusal bir enerjidir. Doğru ya da yanlış değildir; yargılanması gerekmez. Öfkenin haklı bir sebebe dayandırılması ya da bahaneler bulunmasına ihtiyaç yoktur. Eğer duygusal enerjinin öfke hali oradaysa, hissedin. Öfkenin altında yatan korku, suçluluk, pişmanlık, yetersizlik, kırılganlık gibi duyguları da hissedin.
Düşünceleri anlayın: Öfke duygunuza eşlik eden düşünceleri anlayıp farkına varın. Nasıl ki bir odaya girdiğinizde daha iyi görmek için lambayı açıp odayı aydınlatıyor ve etrafa ışıkta bakabiliyorsanız; düşüncelerinize de ışık tutup, aydınlıkta inceleyin yani tarafsız gözlerle bakın. Düşüncelerinizin kalıplaşmış ve tekrarlanan durumlar olup olmadığına bakın. Böylece kendinizle ve çevrenizle ilgili birçok bilgi edinirsiniz.
Karar verin: Sizi öfkelendiren bir insan mı yoksa kendinize mi öfkeleniyorsunuz? Karşılanmamış bazı isteklerinizden dolayı mı öfke hissediyorsunuz? Kendinizde isteyip yapamadığınız değişikliklerden dolayı mı öfke duyuyorsunuz? Öfke kontrolü için yapabileceğiniz en hızlı ve etkili yöntem, sizi öfkelendiren kişi ya da duruma bağırmaktan vazgeçmek ve ne istediğinizi açık bir dille getirmenizdir. Kendinizle ilgili bir duruma öfkeliyseniz; kendinizle konuşun, iç sesinizi dinleyin.
Kontrol edin: Öfkenin sizi kontrol etmesine izin vermeyin. Eğer öfkenin sizi kontrol etmesine, ele geçirmesine izin verirseniz; sonradan pişmanlık duyabileceğiniz sözler söyleyebilir ve bir kere de bu sebeple üzüntü duyabilirsiniz. Her anınızın, her duygunuzun farkına varın. Size, her durumu ve insanı anlayışla karşılayın, kimseye öfkelenmeyin diyenler olabilir; buna inanmayın. Öfkelenmek insani bir duygudur ve olması da gerekir ama sizi ele geçirmesine izin vermemelisiniz.
Dürüst olun: Birine öfkelenip kavga etmeye başladığınızda derin bir nefes alın ve kavga ettiğiniz kişiden uzaklaşın. Şuan konuşmak istemiyorum diyerek başka bir odaya gidin, sıcak bir duş alın, aklınızı meşgul edecek başka bir işle uğraşın ve sakinleşene kadar bekleyin. Biri sizinle öfkeli konuşuyor diye ona öfkeyle karşılık vermek zorunda değilsiniz, cevap vermek için acele etmenize gerek yok. Kendinize ve karşı tarafa dürüst olun; gerçek düşüncelerinizi paylaşın ve bunu gerçekleştirmek için sakinleşmeyi bekleyin.
Sorumluluk alın: Öfkeye bağlı gelişen tartışmayı başlatan sizseniz, duygunuzun sorumluluğunu alın. Karşı tarafa beni çıldırtıyorsun demek yerine sen bunu yaptığında kendimi öfkeli hissediyorum, lütfen tekrarlama demeyi tercih edin. Elbette insanlarla iletişim kurmakta, her zaman doğru kelimeleri kullanmakta çalışmanız, emek sarf etmeniz gerekir. Bunu öğrenmek için kendinize zaman tanıyın ve sabırlı olun.
Enerji harcayın: Öfkenin duygusal bir enerji olduğunu yazımızın en başında dile getirmiştik: öfkeli duygusal enerjiyi yok etmek için size hem ruhsal hem hayat kalitesi için iyi gelecek işlerle uğraşın. Mutfağı temizleyin, dans edin, bahçeyi temizleyin, ütü yapın, yemek pişirin, sıcak suyla banyo yapın, açık havada yürüyüş yapın. Zevklerinize göre, üzerindeki bu öfke enerjisini atmanıza yardımcı olacak aktiviteler yapın.
Mektup yazın: Kimseye göndermeyeceğiniz, duygu ve düşüncelerinizi anlatan mektuplar yazmak; öfke kontrolünde en etkili yöntemlerden biridir. Mektuba şöyle başlayın: Eğer herhangi bir şey için öfke duyabilecek olsaydım ve bunu kimse bilmeyecek olsaydı ve bu şekilde hissetmem yanlış olmasaydı öfkeleneceğim şey şu olurdu: Evet, kâğıda dökerek öfkeyi dışarı atabilir ve suçluluk duygusundan kurtulabilirsiniz.
Öfke kontrolü eğitimi: Öfkenizi kontrol altına almak, hissederek yaşamak için yanınızda bir defter ve kalem taşıyın. Gün içerisinde öfkelendiğinizi hissettiğinizde defterinize yazın ve öfkenin altında yatan asıl sebebi bulun. Sizi öfkelendiren nedir? Eşinizin sorumsuz davranışları mı, iş arkadaşlarınızın bencilliği mi, hayallerinizi gerçekleştirmek için çalışmadığınız için kendiniz mi? Öfkenin altındaki sebebi bulun ve buna çözüm üretmek için ne yapabileceğinizi düşünün.