Neler yeni
MEGAForum - Teknoloji Forumu

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

  • Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

9 Adımda içki kültürü

Zeyna

"Dum spiro spero"
MFC Üyesi
  • Üyelik Tarihi
    29 Eyl 2008
  • Mesajlar
    5,212
  • MFC Puanı
    12,698
İçki severler
virgul.gif
içkinin kültürünü de merak eder. Her içki her bardakta içilir mi? Rakıya en iyi giden mezeler hangisidir? Geceyi başlanan içkiyle mi bitirmek gereklidir? İşte 9 adımda içki kültürü

621258825000.jpg


'İçkinin kültürü de olur mu?' deyip geçmeyin. Tabii ki olur. Gusto dergisinden Mehmet Yalçın
virgul.gif
'içki kültürü'nü derlediği haberinde; aç karnına içmenin insanı çarpıp çarpmadığını
virgul.gif
eski içkileri saklamak mı içmek mi gerektiğini
virgul.gif
rakıya en iyi hangi mezelerin eşlik edeceğini kaleme aldı.

RAKI NEDİR?
Resmi tanıma göre; 'En az yüzde 65'i suma olmak kaydıyla; tarımsal kökenli etil alkolün
virgul.gif
beş bin litreyi geçmeyen bakır imbiklerde 'pimpinella anisum' tohumu ile ikinci kez distilasyonu ve su ilavesiyle
virgul.gif
en fazla 40 dereceye kadar söndürülmesi yoluyla üretilen geleneksel Türk içkisine rakı deniliyor. Sumanın ne olduğuna gelince... Suma
virgul.gif
yaş ya da kuru üzümden damıtılan alkolün adı. Yüzde 65 suma kullanma mecburiyeti
virgul.gif
hem Türkiye'nin en önemli tarımsal ürünlerinden kuru üzümün elde kalmaması
virgul.gif
hem de üzümden gelen rayihalarla rakının daha lezzetli olması için konulmuş bir kota.

RAKI İLE EN İYİ NE GİDER?
Rakı mezeleri bölgeye ve zevke göre çeşitlilik gösterir. Kendisi de sıkı bir içici olan ünlü yazar Ahmet Rasim'in 1927'de yazdığına bakılırsa; rakı mezeleri şunlar: 'Her türlü salata
virgul.gif
sardalye
virgul.gif
çiroz
virgul.gif
ringa
virgul.gif
ançuez
virgul.gif
taze balık
virgul.gif
ciğer kebabı-tavası-pilakisi
virgul.gif
siyah havyar
virgul.gif
beyin salatası
virgul.gif
her türlü peynir
virgul.gif
muska böreği
virgul.gif
turp
virgul.gif
midye tavası-pilakisi
virgul.gif
istiridye
virgul.gif
pavurya
virgul.gif
istakoz
virgul.gif
karides
virgul.gif
turşular
virgul.gif
dolmalar
virgul.gif
işkembe tuzlaması
virgul.gif
patates ezmesi
virgul.gif
her türlü köfte
virgul.gif
şiş kebap
virgul.gif
pirzola
virgul.gif
zeytin çeşitleri
virgul.gif
zeytinyağlılar
virgul.gif
Çerkez tavuğu
virgul.gif
kaz ciğeri ezmesi
virgul.gif
pastırma
virgul.gif
sucuk
virgul.gif
yumurta
virgul.gif
yoğurt
virgul.gif
cacık
virgul.gif
baklava
virgul.gif
kaymak
virgul.gif
helva ve benzeri yemekler... Özellikle taze meyvelerin ve tuzlu balıkların rakıya çok yakıştıkları da bir gerçek.

SAKLAMALI MI?
"Vitrindeki babamdan kalan viski yıllanıp değer kazanmış mıdır? Açıp içelim mi
virgul.gif
saklayalım mı?" sorusu pek çok kişinin aklındadır. Evet
virgul.gif
bir zamanlar pek çok evin salonundaki aynalı vitrin dolaplarının başköşesini bir şişe viski süslerdi. Bu viskilerden hâlâ kalabilmiş olanların bir değeri neyazık ki yok... Çünkü viski
virgul.gif
olgunlaşmasını ve yıllanmasını meşe fıçılarda geçirdiği yıllarla tamamlıyor. Fıçı dinlendirmesi bittikten sonra
virgul.gif
suyla seyreltilip şişelenince
virgul.gif
tadında artık bir değişim olmuyor. Şaraptaki gibi olgunlaşmasını şişede devam ettirmiyor. Viskinizin alkolü kapaktan buharlaşıp boyun seviyesi çok azalmamışsa onu açıp içebilirsiniz
virgul.gif
aksi takdirde dekoratif amaçla saklayabilirsiniz.

VOTKA NEDİR?
Tahıllardan ve patatesten damıtılan
virgul.gif
en az 40 derece alkollü
virgul.gif
şeffaf
virgul.gif
kokusuz ve kendine özgü bir lezzeti bulunmayan 'nötr' içkiye votka deniliyor. Votka kelimesi
virgul.gif
Rusça'da 'küçük su' anlamına gelen 'voda'dan türemiş. Ruslar ve Polonyalılar asırlardır en iyi votkaları damıtmalarıyla ünlü. Votkanın özelliği; alkolünün yüksek derecede damıtılması sayesinde yabancı maddeleri en az içeren içki olması
virgul.gif
bu sayede de baş ağrısı yapmadan çok içilebilmesidir. Bu arada belirgin bir tadı olmadığından 'her kalıba girer'
virgul.gif
mükemmel bir kokteyl içkisidir.

AÇ KARNINA ÇARPAR MI?
Yiyecekler içkinin kana karışmasını geciktirir ve içilenin
virgul.gif
insanı çarpmasını önler. Yıllar önce Birleşmiş Milletler bir raporunda
virgul.gif
içki sofrasının başlangıcında biraz zeytinyağı içilmesini önermiş. Bir dilim kızarmış ekmeğe tereyağı sürüp yenilmesi de
virgul.gif
sonrasında içilecek içkinin çarpıcı etkisini azaltır. Ayrıca içerken azar azar bir şeyler atıştırmak da gerekir.

HANGİ BARDAKLA NE İÇİLİR?
İçki bardaklarının biçimleri
virgul.gif
yüzyılların içinden süzülüp gelmiş tasarımlardır. Viskinin konik bardakta olması
virgul.gif
içine rahatça buz konabilmesi içindir. Konyak bardağının balon biçimi
virgul.gif
avuca oturtup ılıtarak ağır ağır ortaya çıkan rayihaları koklamanızı sağlar. Şarap bardağının ayaklı oluşu sayesinde
virgul.gif
bardağı haznesinden tutmaz ve ısıtmamış olursunuz. Yine şampanya bardağının flüt biçimi
virgul.gif
köpüklerin yavaş yavaş yüzeye çıkmasını kolaylaştırır. İçkileri geleneksel bardaklarında içmek
virgul.gif
onların tatlarına varabilmenin en iyi yoludur.

EN SEVİLEN KOKTEYL NE?
Bloody Mary; cin-tonik ve Dry Martini ile sert bir rekabet yaşadığı yarışta ipi açık ara farkla göğüslüyor. Çok da normal
virgul.gif
zira 'Kanlı Meri' dünyanın en kompleks lezzetli
virgul.gif
incelikli
virgul.gif
zengin nüanslı kokteyllerinden. Gastronomik yönü kuvvetli
virgul.gif
adeta sofistike bir 'soğuk çorba'... Votka ile birbirini tamamlayan domates suyu
virgul.gif
limon suyu
virgul.gif
tabasco acı sosu
virgul.gif
tuz
virgul.gif
karabiber ve kereviz tozu ile çeşnilendiriliyor. Damlalar bile önemli. Bu yüzden dünya metropollerinde iddialı barlarda Bloody Mary ısmarladığınızda
virgul.gif
çoğu kez önünüze bir porsiyon votka ile bir tepsi dolusu yan malzeme birarada sunuluyor. Kokteylinizi kendi arzunuza göre hazırlıyorsunuz.

RAKI MİLLİ İÇKİMİZ Mİ?
Rakının milli Türk içkisi olduğu iddia edilse de
virgul.gif
aslında bu doğru değil. Anasonla aromatize edilmiş alkollü içkiler farklı isimlerde bütün Akdeniz havzası ülkelerinde ve Ortadoğu'da asırlardır üretiliyor. Balkanlar'ın birçok ülkesinde bu tip içkiler 'rakiya'
virgul.gif
Arnavutluk'ta 'rakı'
virgul.gif
Lübnan
virgul.gif
Suriye ve Irak'ta 'arak' adıyla üretiliyor ve satılıyor

BAŞLADIĞIN GİBİ BİTİR
Her içki türünün içindeki maddeler farklıdır. Üzümden yapılan içkilerle arpadan yapılan içkilerin kimyasal kompozisyonları değişiklik gösterir. Aynı hammaddeden olmak kaydıyla
virgul.gif
gece boyu farklı içkiler içilebilir. Yemekten önce şampanya
virgul.gif
yemekte beyaz ve kırmızı şarap
virgul.gif
finalde konyak yudumlamak; tamamı üzümden yapılan içkiler olduğu için sakıncalı değildir. Keza akşama bir bardak birayla başlayıp
virgul.gif
yemekte votka içip
virgul.gif
finalde de bir duble viski yudumlayabilirsiniz. Hepsi de tahıllardan yapıldığı için insanı yormaz ve rahatsız etmezler. 'İçkileri karıştırmayın' öğüdünü 'hammaddeleri karıştırmayın' şeklinde yorumlamak daha doğru olur.
 
Üst Alt