-
- Üyelik Tarihi
- 29 Eyl 2008
-
- Mesajlar
- 5,212
-
- MFC Puanı
- 12,698
İçki severler
içkinin kültürünü de merak eder. Her içki her bardakta içilir mi? Rakıya en iyi giden mezeler hangisidir? Geceyi başlanan içkiyle mi bitirmek gereklidir? İşte 9 adımda içki kültürü
'İçkinin kültürü de olur mu?' deyip geçmeyin. Tabii ki olur. Gusto dergisinden Mehmet Yalçın
'içki kültürü'nü derlediği haberinde; aç karnına içmenin insanı çarpıp çarpmadığını
eski içkileri saklamak mı içmek mi gerektiğini
rakıya en iyi hangi mezelerin eşlik edeceğini kaleme aldı.
RAKI NEDİR?
Resmi tanıma göre; 'En az yüzde 65'i suma olmak kaydıyla; tarımsal kökenli etil alkolün
beş bin litreyi geçmeyen bakır imbiklerde 'pimpinella anisum' tohumu ile ikinci kez distilasyonu ve su ilavesiyle
en fazla 40 dereceye kadar söndürülmesi yoluyla üretilen geleneksel Türk içkisine rakı deniliyor. Sumanın ne olduğuna gelince... Suma
yaş ya da kuru üzümden damıtılan alkolün adı. Yüzde 65 suma kullanma mecburiyeti
hem Türkiye'nin en önemli tarımsal ürünlerinden kuru üzümün elde kalmaması
hem de üzümden gelen rayihalarla rakının daha lezzetli olması için konulmuş bir kota.
RAKI İLE EN İYİ NE GİDER?
Rakı mezeleri bölgeye ve zevke göre çeşitlilik gösterir. Kendisi de sıkı bir içici olan ünlü yazar Ahmet Rasim'in 1927'de yazdığına bakılırsa; rakı mezeleri şunlar: 'Her türlü salata
sardalye
çiroz
ringa
ançuez
taze balık
ciğer kebabı-tavası-pilakisi
siyah havyar
beyin salatası
her türlü peynir
muska böreği
turp
midye tavası-pilakisi
istiridye
pavurya
istakoz
karides
turşular
dolmalar
işkembe tuzlaması
patates ezmesi
her türlü köfte
şiş kebap
pirzola
zeytin çeşitleri
zeytinyağlılar
Çerkez tavuğu
kaz ciğeri ezmesi
pastırma
sucuk
yumurta
yoğurt
cacık
baklava
kaymak
helva ve benzeri yemekler... Özellikle taze meyvelerin ve tuzlu balıkların rakıya çok yakıştıkları da bir gerçek.
SAKLAMALI MI?
"Vitrindeki babamdan kalan viski yıllanıp değer kazanmış mıdır? Açıp içelim mi
saklayalım mı?" sorusu pek çok kişinin aklındadır. Evet
bir zamanlar pek çok evin salonundaki aynalı vitrin dolaplarının başköşesini bir şişe viski süslerdi. Bu viskilerden hâlâ kalabilmiş olanların bir değeri neyazık ki yok... Çünkü viski
olgunlaşmasını ve yıllanmasını meşe fıçılarda geçirdiği yıllarla tamamlıyor. Fıçı dinlendirmesi bittikten sonra
suyla seyreltilip şişelenince
tadında artık bir değişim olmuyor. Şaraptaki gibi olgunlaşmasını şişede devam ettirmiyor. Viskinizin alkolü kapaktan buharlaşıp boyun seviyesi çok azalmamışsa onu açıp içebilirsiniz
aksi takdirde dekoratif amaçla saklayabilirsiniz.
VOTKA NEDİR?
Tahıllardan ve patatesten damıtılan
en az 40 derece alkollü
şeffaf
kokusuz ve kendine özgü bir lezzeti bulunmayan 'nötr' içkiye votka deniliyor. Votka kelimesi
Rusça'da 'küçük su' anlamına gelen 'voda'dan türemiş. Ruslar ve Polonyalılar asırlardır en iyi votkaları damıtmalarıyla ünlü. Votkanın özelliği; alkolünün yüksek derecede damıtılması sayesinde yabancı maddeleri en az içeren içki olması
bu sayede de baş ağrısı yapmadan çok içilebilmesidir. Bu arada belirgin bir tadı olmadığından 'her kalıba girer'
mükemmel bir kokteyl içkisidir.
AÇ KARNINA ÇARPAR MI?
Yiyecekler içkinin kana karışmasını geciktirir ve içilenin
insanı çarpmasını önler. Yıllar önce Birleşmiş Milletler bir raporunda
içki sofrasının başlangıcında biraz zeytinyağı içilmesini önermiş. Bir dilim kızarmış ekmeğe tereyağı sürüp yenilmesi de
sonrasında içilecek içkinin çarpıcı etkisini azaltır. Ayrıca içerken azar azar bir şeyler atıştırmak da gerekir.
HANGİ BARDAKLA NE İÇİLİR?
İçki bardaklarının biçimleri
yüzyılların içinden süzülüp gelmiş tasarımlardır. Viskinin konik bardakta olması
içine rahatça buz konabilmesi içindir. Konyak bardağının balon biçimi
avuca oturtup ılıtarak ağır ağır ortaya çıkan rayihaları koklamanızı sağlar. Şarap bardağının ayaklı oluşu sayesinde
bardağı haznesinden tutmaz ve ısıtmamış olursunuz. Yine şampanya bardağının flüt biçimi
köpüklerin yavaş yavaş yüzeye çıkmasını kolaylaştırır. İçkileri geleneksel bardaklarında içmek
onların tatlarına varabilmenin en iyi yoludur.
EN SEVİLEN KOKTEYL NE?
Bloody Mary; cin-tonik ve Dry Martini ile sert bir rekabet yaşadığı yarışta ipi açık ara farkla göğüslüyor. Çok da normal
zira 'Kanlı Meri' dünyanın en kompleks lezzetli
incelikli
zengin nüanslı kokteyllerinden. Gastronomik yönü kuvvetli
adeta sofistike bir 'soğuk çorba'... Votka ile birbirini tamamlayan domates suyu
limon suyu
tabasco acı sosu
tuz
karabiber ve kereviz tozu ile çeşnilendiriliyor. Damlalar bile önemli. Bu yüzden dünya metropollerinde iddialı barlarda Bloody Mary ısmarladığınızda
çoğu kez önünüze bir porsiyon votka ile bir tepsi dolusu yan malzeme birarada sunuluyor. Kokteylinizi kendi arzunuza göre hazırlıyorsunuz.
RAKI MİLLİ İÇKİMİZ Mİ?
Rakının milli Türk içkisi olduğu iddia edilse de
aslında bu doğru değil. Anasonla aromatize edilmiş alkollü içkiler farklı isimlerde bütün Akdeniz havzası ülkelerinde ve Ortadoğu'da asırlardır üretiliyor. Balkanlar'ın birçok ülkesinde bu tip içkiler 'rakiya'
Arnavutluk'ta 'rakı'
Lübnan
Suriye ve Irak'ta 'arak' adıyla üretiliyor ve satılıyor
BAŞLADIĞIN GİBİ BİTİR
Her içki türünün içindeki maddeler farklıdır. Üzümden yapılan içkilerle arpadan yapılan içkilerin kimyasal kompozisyonları değişiklik gösterir. Aynı hammaddeden olmak kaydıyla
gece boyu farklı içkiler içilebilir. Yemekten önce şampanya
yemekte beyaz ve kırmızı şarap
finalde konyak yudumlamak; tamamı üzümden yapılan içkiler olduğu için sakıncalı değildir. Keza akşama bir bardak birayla başlayıp
yemekte votka içip
finalde de bir duble viski yudumlayabilirsiniz. Hepsi de tahıllardan yapıldığı için insanı yormaz ve rahatsız etmezler. 'İçkileri karıştırmayın' öğüdünü 'hammaddeleri karıştırmayın' şeklinde yorumlamak daha doğru olur.
'İçkinin kültürü de olur mu?' deyip geçmeyin. Tabii ki olur. Gusto dergisinden Mehmet Yalçın
RAKI NEDİR?
Resmi tanıma göre; 'En az yüzde 65'i suma olmak kaydıyla; tarımsal kökenli etil alkolün
RAKI İLE EN İYİ NE GİDER?
Rakı mezeleri bölgeye ve zevke göre çeşitlilik gösterir. Kendisi de sıkı bir içici olan ünlü yazar Ahmet Rasim'in 1927'de yazdığına bakılırsa; rakı mezeleri şunlar: 'Her türlü salata
SAKLAMALI MI?
"Vitrindeki babamdan kalan viski yıllanıp değer kazanmış mıdır? Açıp içelim mi
VOTKA NEDİR?
Tahıllardan ve patatesten damıtılan
AÇ KARNINA ÇARPAR MI?
Yiyecekler içkinin kana karışmasını geciktirir ve içilenin
HANGİ BARDAKLA NE İÇİLİR?
İçki bardaklarının biçimleri
EN SEVİLEN KOKTEYL NE?
Bloody Mary; cin-tonik ve Dry Martini ile sert bir rekabet yaşadığı yarışta ipi açık ara farkla göğüslüyor. Çok da normal
RAKI MİLLİ İÇKİMİZ Mİ?
Rakının milli Türk içkisi olduğu iddia edilse de
BAŞLADIĞIN GİBİ BİTİR
Her içki türünün içindeki maddeler farklıdır. Üzümden yapılan içkilerle arpadan yapılan içkilerin kimyasal kompozisyonları değişiklik gösterir. Aynı hammaddeden olmak kaydıyla