• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

65 yaş aylığı 672 lira bakım parası 1460 TL

Pamira

Moderatör
İçerik Üreticisi
Üyelik Tarihi
22 May 2019
Konular
2,801
Mesajlar
9,706
MFC Puanı
60,560
Memur maaş katsayısına endeksli olan 65 yaş aylığı bu yıl 672 TL’ye yükselirken, evde bakım parası 1460 TL oldu. Son yapılan zamla en düşük engelli aylığı da 537 liraya çıktı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yayımlanan genelgeyle memur maaş katsayısına endeksli olan 65 yaş aylığı, engelli aylığı ve evde bakım parasının bu yıl ne kadar olacağı netlik kazandı. Söz konusu aylıklar bu aydan itibaren zamlı ödenecek. Ocak ayında maaşını zamsız alan kişiler ise, zam farklarını şubat ayında alacak.

FARKLA BİRLİKTE YATACAK

65 yaş aylığı geçtiğimiz dönemde yapılan düzenlemeyle 500 TL’ye çıkarılmıştı. 2019 yılının ikinci yarısında da maaş 637 TL’ye yükselmişti. Ayrıca aylıkların 3 ayda bir yerine aylık ödenmesi düzenlemesi hayata geçmişti. Bu yıl 65 yaş aylıkları memur katsayısındaki artışla birlikte 672 TL’ye yükseliyor. Aylıklar temmuzda memur maaş katsayısındaki artışla birlikte tekrar zamlanacak. Ocak aylıklarını çekenler şubatta 1 aylık farkla birlikte 707 TL maaş alacak. Bu artışla birlikte 35 TL zam yapılmış oldu. Memur maaş katsayısına bağlı olan evde bakım parası da arttı. Evde bakım parası bu yıl 1.460 TL olacak. Yani evde bakım parasına 154 TL zam yapılmış oldu. Zamlı evde bakım paraları şubat ayında ödenmeye başlanacak. Temmuz ayından itibaren geçerli olmak üzere evde bakım parası da memur maaş katsayısına göre zamlanacak.

GELİR SINIRI DEĞİŞTİRİLDİ

65 yaş aylığı için geçerli olan 65 yaş üstü kişi ve eşinin toplam gelir üst sınır asgari ücrete endeksli. Asgari ücretteki artış sonrası bu sınır bu yıl için 701 TL oldu. Geçen yıl eşinin ve kendisinin geliri 1.400 TL olduğu için 65 yaş aylığı alamayan bir kişi bu yıl tekrar 65 yaş aylığına başvurur ise diğer şartlar da söz konusu ise aylık alabilecek. Diğer yandan engelliye bakan kişinin evde bakım parası alabilmesi için ilk şart, engellinin en az yüzde 50 engeli olduğunun sağlık kurulu raporuyla tespit edilmesidir. Engellinin sağlık kurulu raporunda engellinin bakıma muhtaç olduğunun da belirtilmesi gerekiyor. Bakıma muhtaç olmayan engellilere bakan kişilerin evde bakım parası alması mümkün değildir.

HANEDEKİ TOPLAM GELİRE DİKKAT!

Evde bakım parasının alınabilmesi için hanede kişi başına düşen gelirin asgari ücretin üçte ikisinden düşük olması şart. Bu yıl bu sınır 1.402 TL’ye yükseldi. Örneğin engellinin yaşadığı hanedeki toplam gelirin 4.207 TL’yi geçmemesi gerekir. Hanedeki kişilerin gelirinin bu sınırın üzerine çıkması halinde durumun Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na bildirilmesi gerekir. Bu durum bakanlık tarafından tespit edilirse haksız alınan evde bakım paraları geri istenebilir.

ENGELLİ MAAŞINA DA ZAM

Engelli aylıkları da zamlandı. Yüzde 40 - 69 arası engeli olan kişiler 537 TL, yüzde 70 ve üstü bakıma muhtaç engelliler ise 805 TL aylık alacak. 18 yaş altı engellinin yakınlarına ödenen aylık da 537 TL olarak ödenecek. Engelli aylıklarını ocakta alan kişiler maaş farklarını şubatta alacak. Buna göre yüzde 70 ve üzeri engelli ocak ayı maaşını zamsız aldıysa şubatta 847 TL maaş alacak. Yüzde 40 ila 69 arası engelli olan kişiler ise, ocak maaşlarını zamsız aldılarsa şubat ayında maaş farkıyla birlikte 565 TL alacak.

Okan Güray Bülbül
 
Üst