Orhun Abidelerini ilk kez 1889 yılında Rus tarihçi Yardintsev bulmuştur. 1890da bir Fin heyeti, 1891de de bir Rus heyeti burada incelemelerde bulunmuştur. Bu heyetler yazıları çözememişlerdir. Fakat 1893 yılında Danimarkalı bilgin Vilhelm Thomsen, 38 harfli alfabeyi çözerek yazıtları okumayı başarmıştır.
Moğolistanın başkenti Ulanbatorun 400 kilometre güneydoğusunda 6 Temmuzda bulunan Göktürk alfabesiyle yazılmış iki dev eski Türk yazıtı, bilim adamlarını heyecana boğdu.
Peki Ne Anlatıyor Olabilir ?
Japon bilim insanlarıyla birlikte çalışmayı yürüten Moğol Dr. Ts. Bolorbaatar; "Anıtların büyüğü 3 metre 92 santim. Arkasında oyma yazıvar. Baş tarafında Türk soylularının, atası Aşina soyunun dağ keçisi damgası, aşağısında ise 3 satırlık yazı var. İki anıtta 20 satır, 2 bin 832 harf ve 30dan fazla damga tespit edildi" bilgisini aktardığını söyledi.
4. Yazıt Mezarlık Töreni Olarak Kurulmuş Olabilir mi?
Dr. Ts. Bolorbaatar "Yazıtların üzerindeki damgalar, ölen asillere kurban amacıyla yapılan kutsal mezarlığı kurma törenine katılan oymaklara ait olabilir" diyor.
"AH EVİM, AH MEMLEKETİM"
Anıtta en çok ebim e, begim e, yerim e sözcüklerinin geçtiği bu sözcüklerin anlamınında " Ah evim, ah beyim, ah memleketim " geldiği belirtiliyor. Buda ölüm sonrası tören olma tezini güçlendiriyor.
ForumHatti YÖNETİMİ !