Neler yeni
MEGAForum - Teknoloji Forumu

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

4. Yazıt Bulundu

AdoniS

MFC Üyesi
  • MFC Puanı
    11

Orhun Abideleri’ni ilk kez 1889 yılında Rus tarihçi Yardintsev bulmuştur. 1890’da bir Fin heyeti, 1891’de de bir Rus heyeti burada incelemelerde bulunmuştur. Bu heyetler yazıları çözememişlerdir. Fakat 1893 yılında Danimarkalı bilgin Vilhelm Thomsen, 38 harfli alfabeyi çözerek yazıtları okumayı başarmıştır.

Moğolistan’ın başkenti Ulanbator’un 400 kilometre güneydoğusunda 6 Temmuz’da bulunan Göktürk alfabesiyle yazılmış iki dev eski Türk yazıtı, bilim adamlarını heyecana boğdu.

Peki Ne Anlatıyor Olabilir ?

Japon bilim insanlarıyla birlikte çalışmayı yürüten Moğol Dr. Ts. Bolorbaatar; "Anıtların büyüğü 3 metre 92 santim. Arkasında oyma yazıvar. Baş tarafında Türk soylularının, atası Aşina soyunun dağ keçisi damgası, aşağısında ise 3 satırlık yazı var. İki anıtta 20 satır, 2 bin 832 harf ve 30’dan fazla damga tespit edildi" bilgisini aktardığını söyledi.

4. Yazıt Mezarlık Töreni Olarak Kurulmuş Olabilir mi?

Dr. Ts. Bolorbaatar "Yazıtların üzerindeki damgalar, ölen asillere kurban amacıyla yapılan kutsal mezarlığı kurma törenine katılan oymaklara ait olabilir" diyor.

"AH EVİM, AH MEMLEKETİM"

Anıtta en çok ’ebim e’, ’begim e’, ’yerim e’ sözcüklerinin geçtiği bu sözcüklerin anlamınında " Ah evim, ah beyim, ah memleketim " geldiği belirtiliyor. Buda ölüm sonrası tören olma tezini güçlendiriyor.

ForumHatti YÖNETİMİ !

Üst Alt