3 Aralık Dünya Engelliler Günü
Uluslararası Engelliler Günü, 1992 senesinden itibaren her 3 Aralık günü değerlendirilen ve Birleşmiş Milletlerce kabul edilen bir gündür. Bu günün kabul edilmesindeki hedef, engellilerin toplumdan soyutlanmaması ve tüm insanların fiziksel özelliklerine bakılmaksızın eşit olduğu vurgulanmasıdır. Her yıl 3 Aralık günü engelliler adına faaliyet gösteren dernekler, federasyonlar, sivil toplum kuruluşları, gönüllüler toplumdaki önyargıyı kırmaya bu konuda toplumu bilinçlendirmeye çalışmaktadır.
Engeller doğduktan itibaren gelen bir durum olduğu gibi sonradan edinilen bir durumda olabilmektedir. Engellilik durumu araştırılma esnasında; Fizyolojik engel; Kişinin doğumdan itibaren taşıdığı hastalık veya sonradan kaza gibi olaylarda sonra kazandığı fonksiyon aksaklığına denir. Zihinsel-nörolojik kontrol engeli; Doğumdan itibaren veya sonradan kişinin beyin fonksiyonlarında görülen bozukluklar nihayetinde, duymama, görmeme, algılayamama, dikkat eksikliği, psikolojik bozukluklar gibi sonuçlara denir. Fiziksel engel; Fiziksel olarak kişinin hareket yeteneğinin kaybına denir.
Dünya Sağlık Örgütü, hastalık ve sakatlık gibi durumlar nihayetinde gruplandırmak istemiyle 2001 yılında İşlevsellik, Sakatlık ve Sağlığın Uluslararası Sınıflandırılması başlığında sağlık sorunlarını, kişisel ve toplumsal biçimde gruplandırmayı hedef almıştır. İş kazasından dolayı yaşanan bir sakatlık meydana gelmesi halinde, sakatlanma dereceleri Sağlık Raporu sayesinde saptanılır.
Türkiyede zorunlu olarak halka sunulan engelli hizmetleri şunlardır;
Çevresel mimari erişim hakkı: Kaldırımların, yaya yollarının ve binaların engelliler baz alınarak onların fiziksel durumlarına göre sunulmasıdır.
Ulaşım Hakkı: Toplu taşıma araçlarında engelli olduğunu ispatlayan belge sayesinde faydalanılan belirli indirimler sonucunda ucuz ulaşım hakkıdır.
Engelliler için özel araçlar: Yalnızca engellilerin kullanılması için hazırlanan araçların ithalinde gümrük vergisi alınmaz, yurt içinden satın alınmış araçlar için ise KDV indirimi yapılır ve taşıt alım vergisi alınmaz. Ortopedik engellilerin satın aldığı araçlarda ise tüketim vergisi talep edilmez.
Engellinin Eğitim ve Kültür Hakkı: Eğitim kapsamında engellilere pek çok haklar tanınır. Devlet tiyatrolarına engelliler ücretsiz bir şekilde giriş yapar. Buna ek olarak özel tiyatro ve sinemalarda da engellilere indirim tanınır.
İletişim Hakkı: Özel iletişim alanında engellilere %50 indirim hakkı tanınır. Türk Telekom da bu şirketlerden biridir.
Ayrıca devlet engelli vatandaşlara kamu personeli olması için her iki senede bir kez gerçekleştirdiği sınavla engelli memur alımı yapar. Sınavda yaş kısıtı koymaz. Sınavdan elde edilen puan iki yıl geçerli olur.
Türkiyede 2010 Mayıs ayından itibaren yürütülen çok güzel bir çalışma vardır. Çalışma Ege Üniversitesi Diş Hekimliğinin yürüttüğü Mavi Kapak toplama kampanyası şeklinde büyümüş ve yıllardır halen daha yapılmaktadır. Biriken bu mavi kapaklar geri dönüşüm merkezlerine veriliyordu. Kapaklar karşılığında ülkemizde pek çok engelli vatandaş akülü sandalyesi sahibi olmuştur. Ayrıca bu çalışma engelli vatandaşla halkın birlik ve beraberliğini sağlamış. Engelli vatandaşlarla empati bilinci oluşmuştur.