Malzemeler
1 çay bardağı sıvı yağı,
1 çay bardağı yoğurt,
1 çay bardağı süt,
1 adet yumurta,
1 paket kabartma tozu (10 gr),
1 tatlı kaşığı tuz,
1 tatlı kaşığı sirke,
4 su bardağ un.
Hamuru açmak için;
Mısır nişastası.
Üzeri için;
75 gram eritilmiş tereyağı,
1 adet yumurta sarısı.
İçi için;
150 gram lor,
Maydanoz.
Yapılışı
Hamurunu hazırlamak için, süt, yoğurt, sıvı yağ, yumurta, sirke ve tuz derin bir kap içerisinde karıştırılır.
Üzerine, kabartma tozu ve azar azar un ilave edilerek yoğrulur ve kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edilir.
Hamurun üzeri örtülür ve iç harcını hazırlayıncaya kadar dinlendirilir (15 dakika kadar).
İç harcı için, lor ve ince kıyılmış maydanozlar bir kase içerisinde karıştırılır.
Dinlenen hamur, düz bir zeminde, uzunlamasına yuvarlanır ve bıçak ile 15 eşit parçaya bölünüp beze yapılır.
Bezeler nişasta ile, tek tek tatlı tabağı büyüklüğünde açılır.
Aralarına nişasta koyulup üst üste dizilir.
En son bezenin üzerine rahat açılması için nişasta koyulmadan yerleştirilir.
15 bezenin tamamı, bir bütün olarak merdane yardımı ile açılabildiği kadar açılır ve büyükçe bir yufka elde edilir.
Elde edilen yufka boş olarak sıkı sıkı rulo şeklinde sarılır ve 2 parmak ara ile kesilir.
Kesilen küçük rulolar yan çevrilip üzerine bastırılır ve merdane yardımı ile biraz büyültülür.
Ortalarına lorlu iç harcından koyulup D şeklinde kapatılır ve açılmaması için kenarlarına bastırılır.
Hazırlanan midye börek yağlanmış veya yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir.
Üzerlerine sürmek için eritilmiş tereyağı (sıcak olmasın ılık olmalı) ve yumurta sarısı bir kase içerisinde karıştırılır.
Hazırlanan yumurtalı karışım fırça ile böreklerin üzerine sürülür.
Önceden ısıtılmış 180° fırında üzerileri kızarıncaya kadar pişirilir.
Kat kat çıtır çıtır harika bir börek tarifi. Yapımı anlatımından daha kolay oldu emin olun. İstediğiniz herhangi bir iç harcı ile yapabileceğiniz bu böreği denemenizi şiddetle tavsiye ediyorum