Neler yeni
MEGAForum - Teknoloji Forumu

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

  • Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

10 Yolla Belinizi Fıtıktan Koruyun!

Jade

MFC Üyesi
  • Üyelik Tarihi
    30 Kas 2012
  • Mesajlar
    7,562
  • MFC Puanı
    201
Her 100 kişiden 80'inin hayatının bir döneminde mutlaka bel ağrısı çektiğini belirten Doç. Dr. Kağan Tun, hareketsizlik ve egzersize ayrılan sürenin kısalmasıyla bu şikayetlerin daha çok arttığına dikkat çeti.

Belde oluşan rahatsızlıkların bütün vücudu etkilediği için hayat kalitesini düşürdüğünü kaydeden Tun, sıkıntıları önlemek için 10 önemli husus olduğunu söyledi. Tun, GGünümüzde bel ağrısı üst solunum yolu enfeksiyonlarından sonra toplumda ikinci sırada yer alan ve oldukça yaygın bir rahatsızlıktır. Oldukça ciddiye alınması gereken bel ağrılarında, eğer ağrı iki, üç günden fazla sürüyorsa ve ağrı şiddetini artırıyorsa, ayakta veya bacakta güç kaybı, his azalması, yürüyememe, dengesizlik, idrar kaçırma gibi durumlar görüldüğünde hemen doktora başvurulmalıdır. İhmal edildiğinde veya yanlış uygulamalar yapıldığında felç kalma oranı bir hayli yüksektir. Rahatsızlıklar tedavi edilmez ve yapılan yanlışlara devam edilirse, kişinin bel fıtığı olma riski artar. Basit tedbirler alarak bel ağrısından uzak, rahat bir ömür sürmek mümkün" dedi.

Tun, basit ama beliniz için mühim 10 tavsiyeyi şu şekilde sıraladı:

Eşya kaldırırken dizinizi bükün

Yanlış pozisyonda yük kaldırmak belde rahatsızlığa sebep olan hatalı davranışların başında geliyor. Yerden bir eşya alacağınız zaman, dizlerinizi bükerek yere çömelin ve eşyayı bu pozisyonda kaldırın.

Belinizi döndürmeyin

Özellikle arabada, arkaya dönüp oradan bir şey almak bel ağrısına sebep olabiliyor. Omurganın dönerek hareket etmesine yol açan bu tip tehlikeli ve ani davranışlardan kaçının.

Kilo verin

Kilo almak özellikle bel bölgesindeki diskleri zorluyor. Bütün vücudun ağırlığı bel bölgesindeki omurlara biniyor ve yük oradan bacaklara doğru dağılıyor. Eğer kişi kilo alırsa omurgaya binen yük artıyor. Fazla kilolarınızdan kurtulmak için sağlıklı beslenin ve düzenli egzersiz yapın.

Yükseğe uzanmayın

Bel ağrısına yol açan davranışlardan biri de yükseğe uzanmak ve yukarıdaki bir yükü almakla gerçekleşiyor. Başınızdan yükseğe uzanmayın, yüksekteki bir yerden ağırlık almayın.

Egzersiz yapın

Bel çevresindeki kasların güçlendirilmesi için egzersiz yapın. Düz koşu ve yüzme en çok tavsiye edilen sporlar arasında yer alıyor. Basketbol, futbol gibi mücadele içeren ya da halter gibi ağırlık kaldırılan sporlar ise bel ağrısı şikayeti olanlara tavsiye edilmiyor.

Hareketsiz kalmayın

Bilgisayar başında yarım saat oturuyorsanız, beş dakika kalkıp dolaşın. Bu masa başında çalışanlar için de geçerli. Oturulan her yarım saatte bir pozisyon değiştirmek ve kalkıp dolaşmak, ağrılardan korunmada önem taşıyor.

Destek kullanın

Çalıştığınız koltukta ya da sürücü koltuğunda mutlaka beli destekleyecek bir yastık bulundurun. Çalışırken olduğu gibi, otomobil kullanırken de oturma pozisyonu önem taşıyor. Geriye doğru çok yaslanmayın ve direksiyona daha yakın durarak araba kullanın.

Yatarak kitap okumayın

Yatar pozisyonda kitap okumak bel ağrısına yol açıyor. Öne doğru eğildiğiniz için omurganın duruşu değişiyor. Aynı şekilde yatakta dizüstü bilgisayarıyla da çalışmayın.

Yatak seçimine önem verin

Yatakların ne sert ne de çok yumuşak olması gerekiyor. Ortopedik özellikli yataklar bel sağlığını koruyor. Yatma pozisyonunda ise bir kısıtlama bulunmuyor. En rahat ettiğiniz pozisyonda uyuyun.

Rahat ayakkabı giyin

Özellikle kadınlar için uzun saatler yüksek topuklu ayakkabı giymek sakıncalı olabiliyor. Çünkü bütün omurganın dengesi ve ağırlık merkezi değişiyor. Tüm ağırlık bele yükleniyor. Bu yüzden işe giderken spor ayakkabı, işte ise iş ayakkabısı giymeye çalışın.​
 
Üst Alt