• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

10.Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Krebs Döngüsü Konu Anlatımı

mum

Özel Üye
Üyelik Tarihi
3 Nis 2008
Konular
2,214
Mesajlar
2,424
MFC Puanı
1,030
Krebs Döngüsü Tepkimeleri
Krebs döngüsü tepkimeleri, bilim insanı Hans Krebs (Hans Krebs, 1937) tarafından aydınlatılmıştır. Bu çalışmalarından
dolayı Hans Krebs, 1953 yılında Nobel ödülünü almıştır. Krebs döngüsünde ilk oluşan ürün sitrik asit olduğundan
Krebs döngüsünün diğer adı da sitrik asit döngüsü olarak bilinir. Krebs döngüsü tepkimeleri, oksijenli solunum tepkimelerinin glikoliz tepkimelerinden sonra gerçekleşen ikinci basamağıdır. Krebs döngüsü mitokondrinin matriksinde gerçekleşir. Ortamda oksijen bulunduğunda pirüvat parçalanmak üzere mitokondriye girerken glikolizde oluşan 2
NADH+H+ molekülü de mitokondriye alınır. Oksijenli ortamda pirüvat mitokondride asetil koenzim A'ya yükseltgenir. Asetil koenzim A (asetil Co A) ise Krebs döngüsüne girer. Bu tepkimeler sonucunda glikoz CO2 ve H2O'ya kadar parçalanır. Oksijensiz ortamda pirüvat mitokondriye giremez ve etil alkol ya da laktik asit fermantasyonu gibi tepkimelere katılır .Pirüvatlar oksijenli ortamda tepkimeye girdiğinde pirüvat moleküllerinin her birinin yapısından birer CO2açığa çıkar. Bu sırada NAD+ koenziminin pirüvatların her birinden elektron ve proton almasıyla NADH + H+ oluşur. Bunun sonucunda 2 molekül asetil Co A oluşur. Oluşan 2C'lu asetil Co A'ların her biri ortamdaki 4C'lu bileşik okzaloasetik asitle tepkimeye girerek 2 molekül 6C'lu sitrik asidi oluşturur.


Sitrik asit bir dizi tepkimeyle 5 ve 4 C'lu bileşiklere dönüşür. Bu dönüşüm sırasında 4 CO2, 6 NADH+H+, 2 FADH2
oluşurken substrat düzeyinde fosforilasyonla 2 ATP de sentezlenmiş olur. Glikoliz tepkimeleri sonucunda 2 molekül pirüvat oluştuğunu öğrenmiştiniz. Glikoliz tepkimelerinde 2 NADH+H+ ve pirüvatın asetil Co A'ya dönüşümü sırasında oluşan 2 NADH+H+ elektron taşıma sistemine (ETS) iletilir. Ayrıca Krebs döngüsü tepkimeleri sonucunda oluşan 6 NADH+H+ ve 2 FADH2 molekülü de ETS'ye iletilir. İki molekül pirüvatın asetil Co A'ya dönüşüm aralığında gerçekleşen tepkimelerde 2 CO2açığa çıkar. Krebs döngüsü tepkimelerinde ise 4 CO2 açığa çıkar. Oluşan CO2 molekülleri akciğer solunumu yapan canlılarda hücreden kana geçer ve oradan akciğerler yoluyla atmosfere verilir.
 
Üst