• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

1 Nisan’da neden kandırılırız?

DarkWoman

MFC Üyesi
Üyelik Tarihi
27 Kas 2019
Konular
5,318
Mesajlar
11,488
MFC Puanı
66,370
1 Nisan




Kim ki , ‘’Bir Nisan’’ sözcüğünü duyar, ne yazık ki artık kandırılmış ve alay konusu olmuştur. Bugün Avrupa’nın büyük bir kısmında ve Amerika’da Nisan 1 ‘’Aptallar Günü olarak kutlanır.16 yüzyıldan beri bazı bölgelerde de 1 Nisan ‘’şaka günü’’ olarak kabul görmüştür.

Geleneksel şakaların geçmişi bilinmiyor. Ancak çeşitli teoriler mevcut:

1530 yılında bugünün Almanya’sının Augsburg kentinde 1 Nisan günü bölgesel paraların tedavülde birleştirilmesine karar veriliyor (2000 yılındaki Avro devrimi gibi bir şey olmalı).Bu durum çeşitli finans Spekülatöre fırsat doğuruyor. Çünkü aslında böyle bir şeyin olmadığı anlaşılıyor ve spekülatörler alay konusu oluyorlar ve 1 Nisan ‘’Aptalların bayramı’’ olarak anılıyor.

İkinci bir teorisi ise: Fransa’nın eskiden beri kullandığı takvim, Kral IX Charles zamanında değiştirilmiş. Yılbaşı Nisan ayinin 1 ‘inden, Ocak ayının 1’ ine çevrilmişti. Hâlbuki yılbaşı günü Hıristiyanlarda eğlenceler düzenlemek bugün olduğu gibi o zaman da adetmiş. Bu eğlenceler de, Ocak ayinin ilk gününe aktarıldığı halde, Fransa da bazı kimseler Kralı alaya almak için, Nisan ayinin ilk gününde yalancıktan tebrikleşerek birbirini aldatmaya başlamışlar.

Fransa´da yılın bu döneminde, yani Nisan ayının başında, balık avı yasaktır. Zira bu dönem balıkların üreme mevsimidir. İşte böyle bir ortamda muziplik yapmayı sevenler balık avcılarını kandırmak için ırmaklara çiroz ringa balıkları atmışlar. Atarken de “Nisan Balığı” diye bağırmışlar.
Günümüzde tatlı sulara balık atılmıyor, ama balık şeklinde çikolatalar yeniliyor, dostlar işletiliyor, insanların arkasına kâğıttan balıklar iliştirilerek gülüşmelere yol açılıyor. İnsanlar bu şakalarla bir balığa dönüştüğünden dolayı da ”Pesçe D’Aprile” (İtalyanca da,diğer lisanlar….. ) nisan balığı denir veya da bir balık resmi ile gösterilir.

Bir başka olası teoride şöyledir: Antikçağlardaki ilkbahar başlangıcı adetlerinin belki de bir kalıntısıdır. Nisan ayının Hint-Avrupa dillerindeki karşılığı Latinceden gelen aprilistir. Bu da Anadolu’dan da bildiğimiz Aprodita ve Afrodit’ten başkası değildir. Venüs ismiyle de tanınan Afrodit’in bayramı 1 Nisan’dır. Bu tarihte arkadaşlar veya karşılaşanlar birbirlerini kucaklar ve Afrodit’in sevgiyle insanları aptala çevirdiğini betimlemeye çalışırlarmış.

Antik çağlardaki 1 Nisan şakaları eğlenceli bir erotizm sunarken, günümüzde bu oldukça ölçülü hal almıştır. Günümüzde medya organları gülünç ve yanlış haberler yayınlayarak izleyicilerini eğlendirmeye çalışıyorlar.

Böylece Avrupa’nın bazı bölgelerinden yayılan 1 Nisan şakaları bir şekilde memleketimize de gelmiştir.
 
Üst