-
-
-
- MFC Puanı
- 72,460
Büyük bir Japon bilgesi, çölde kumlar üzerinde oturmuş, meditasyon halindedir. Delikanlının biri, ona yaklaşır ve der ki:
-Beni öğrencin olarak kabul et.
Bilge, parmağıyla kumlar üzerinde düz bir çizgi çeker ve şöyle der:
-Kısalt!
Genç, avuçlarıyla çizginin yarısını siler. Bilge der ki:
-Git, bir sene sonra tekrar gel!
Bir yıl geçer. Bilge, yine bir çizgi çizer ve der ki:
-Kısalt!
Delikanlı, bu kez çizginin yarısını avucu ve dirseğiyle kapatır. Bilge, onu da kabul etmez:
-Git, gelecek sene yine gel!
Gelecek yıl olur. Bilge, tekrar kumların üzerine bir çizgi çeker ve onu kısaltmasını ister. Bu kez, genç der ki:
-Bilmiyorum...
Ve bilge’den cevabı kendisine söylemesini rica eder. Bilge, çizginin yanına daha uzun bir çizgi çeker ve der ki:
-Şimdi kısaldı.
Bu hikaye, Japon kültüründe gelişmenin, ilerlemenin yolunu gösteren sırlardan biridir; düşmanlığa ve diğer insanlarla boğuşmana hiç gerek yok, çünkü sen olgunlaşıp ilerlediğinde onlar kendiliğinden yenilgiye uğrar, geride kalırlar...
-Beni öğrencin olarak kabul et.
Bilge, parmağıyla kumlar üzerinde düz bir çizgi çeker ve şöyle der:
-Kısalt!
Genç, avuçlarıyla çizginin yarısını siler. Bilge der ki:
-Git, bir sene sonra tekrar gel!
Bir yıl geçer. Bilge, yine bir çizgi çizer ve der ki:
-Kısalt!
Delikanlı, bu kez çizginin yarısını avucu ve dirseğiyle kapatır. Bilge, onu da kabul etmez:
-Git, gelecek sene yine gel!
Gelecek yıl olur. Bilge, tekrar kumların üzerine bir çizgi çeker ve onu kısaltmasını ister. Bu kez, genç der ki:
-Bilmiyorum...
Ve bilge’den cevabı kendisine söylemesini rica eder. Bilge, çizginin yanına daha uzun bir çizgi çeker ve der ki:
-Şimdi kısaldı.
Bu hikaye, Japon kültüründe gelişmenin, ilerlemenin yolunu gösteren sırlardan biridir; düşmanlığa ve diğer insanlarla boğuşmana hiç gerek yok, çünkü sen olgunlaşıp ilerlediğinde onlar kendiliğinden yenilgiye uğrar, geride kalırlar...